Spilleavhengighet ødela alt

Spilling er lovlig i Norge, og myndighetene står maktesløse overfor de som lider av spilleavhengighet. Så mange som 80.000 kan være avhengige. Den tidligere konduktøren Johan, som ikke ønsker å avsløre etternavnet sitt, mistet hus, familie og jobben da spillingen tok helt overhånd.

Spillingen tok over hverdagen
Johan spilte bort alt han hadde. Og når han begynte å spille på jobben, før han ble arbeidsledig, skjønte han at noe måtte gjøres.

– Men det var selvfølgelig ikke bare å kutte ut spillingen heller, sier Johan.

Etter at blokkfløytene forsvant fra det offentlige rom i 2005, ble Johan hektet på trekkspill.

– Det er klart det blir bråk når jeg som konduktør spillte trekkspill på toget. Det måtte gå som det gikk, sier Johan. På det værste spilte jeg fire timer i strekk, uten å ta betalt fra en eneste passasjer.

Vil alltid være avhengig
Johan har lagt spillingen bak seg. Men han sier han vil alltid være spilleavhengig. I følge kulturrådet er så mange som 80.000 spilleavhengige. I 2012 ble det kjøpt instrumenter for i overkant av fem milliarder kroner. På sykehuset i Hamar behandler man folk med spilleavhengighet. Når telefonen ringer på hjelpelinjen vet man at det som oftest er folk som har latt spillingen gå for langt. Dagligleder ved hjelpelinjen forteller om hvor langt det går for enkelte før de ringer.

– Folk som ringer hit er i en fortvilet situasjon, og sier at det har brukt flere hundre tusen på diverse instrumenter. Penger de kanskje har lånt for spille. Det er selvfølgelig sørgelig for de pårørende. Og ikke minst de som blir tvunget til å høre på spillingen.

Ingen enkeltgrupper skiller seg ut
Myrseths doktoravhandling om emne ramser opp andre tilleggsproblemer man ser hos spilleavhengige. Depresjon, angst, rusmisbruk og ADHD. Spilleavhengighet er klassifisert som en impulskontroll lidelse. Det er samme type sykdom som for eksempel pyromani og kleptomani. Myrseth trekker også frem noen kjennetegn som man finner hos spilleavhengige:

– Overdreven opptatthet av spillingen.
– Manglende kontroll over atferden.
– Toleranseutvikling. Det betyr at man må spille mer og mer for å oppnå samme effekt.
– Abstinenser.
– At spillingen kommer i konflikt med andre gjøremål i hverdagen.
– Tilbakefall eller fare for tilbakefall

 

Lider du, eller kjenner du noen som lider av spilleavhengighet. Tips oss her.

Kommentarer

kommentar

Legg igjen en kommentar