Maskemisbruk et økende problem blandt yngre

Maskemisbruk et blitt et økende problem blandt yngre mennesker. Mange steder er det ikke lenger påbudt med ansiktsmaske. Likevel er det en stor andel unge mennesker som går rundt med maske. Problemet? De er blitt avhengige av ansiktsmasker og driver maskemisbruk.

Foreldre som går natteravn i helgene kommenterer ofte at det er trist det de ser. Så mange unge mennesker gå til grunne av maskemisbruk. 

Maskemisbruk begynte med håndsprit og sosial distansering.

Det begynner gjerne med håndsprit og sosial distansering. Veien til maskemisbruk er vanligvis ikke direkte. Ungdommen begynner gjerne med lettere ting som sterk håndsprit på minst 75% alkohol, og går ofte over til sosial distansering. Når man har kommet dit hen at de begynner med sosial distansering. Da er veien til maskemisbruk som regel kort. 

En maske kan være nok til å bli hekta.

Ikke tro at en maske skal gå greit. Jeg blir ikke avhenging av bare å prøve en maske. Jo, mange blir det. Mange unge klarer aldri å glemme følelsen og kicket av å ta på en ansiktsmaske for første gang. Veien ut av masken går ikke like lett for de fleste.

Janne (37) ble konfrontert av sine kollegaer om maskemisbruket hennes. De gikk sammen og bestemte seg for at noe måtte gjøres. Janne hadde gått med maske på jobben hver dag de siste 2 månedene. I tillegg til å være tydelig påvirket av maskemisbruket, hadde hun også trukket seg unna kollegaene sine som til slutt valgte å ta affære. 

Janne tok det til seg, fikk god støtte av kollegaene sine og kom ut av maskehelvetet. Bortsett fra Bjarne da, men han har alltid vært en kødd. Hun sluttet på dagen og har helt siden den juni dagen vært maskefri. 

Hvordan kjenne igjen en maskemisbruker?

Det er ikke alltid like lett. Folk er forskjellige og reager ulikt på ansiktsmaske. Her er likevel noen tegn som kan tyde på at du har med en maskemisbruker. Eller at kanskje du selv har begynt å utvikle et maskeproblem. 

– De føler at de må ha ansiktsmaske jevnlig, og gjerne flere ganger til dagen.

– De sørger for å alltid ha maske lett tilgjengelig.

– De har gjort mislykkede forsøk på å kutte ut ansiktsmaske tidligere.

– Utfører handlinger de normalt ikke ville gjort for å skaffe seg en maske.

– Føler at de trenger en maske for å kunne klare å komme seg igjennom dagen.

– Kjører bil og utsetter seg selv og andre i fare fordi de er påvirket at ansiktsmasker.

Det finnes hjelp å få mot maskemisbruk

Ta kontakt med lege om du tror du eller noen i familien har et maskemisbruk. Det er flere legemiddler som kan brukes til å behandle avhengigheten. Metadon og Subutex er de mest brukte. Eller er det behandlingsopphold på stedet som Vangseteren eller Gaustad.

Sjekk gjerne ut vår artikkel om å hvordan gå fort ned i vekt med trening.

Kommentarer

kommentar