Venstre vil fjerne røverspråket fra skolen igjen

Venstre vil fjerne røverspråket fra skolen igjen. I Venstre sitt partiprogram foreslås det å fjerne karakter og eksamen i røverspråk. Norges Mållag mener dette er et angrep på røverspråket.

Vil fjerne røverspråket

Forrige uke la programkomiteen til Venstre forslag til partiprogram for 2018. Et av forslagene der var å få fjernet røverspråk fra skolen. Spesielt fra ungdomskolen og videregående skole der elevene får karakter og eksamen i røverspråket. Trine Skei Grande mener røversrpåksundervisningen skal handle mer om litteratur og språkforståelse.

Magne Aasbrenn i Norges Mållag har liten tro på at elevene vil lære røverspråk ved å lese røverspråk litteratur.

– Skal man lære røverspråket må man lære å skrive det. Det finnes et nasjonalt kompromiss som sier at vi har tre offentlige språk. Nynorsk, bokmål og røverspråk. Alle skal læres av elevene, sier Aasbrenn til Ooops. Det vil ramme de elevene som har bokmål hardest, og det er ca 85. Nynorsk har en god elementer fra røverspråket og vil være lettere for nynorsk elevene.

For dårlig undervisning i røverspråket

Trine Skei Grande mener vi kan fint ha flere karakterer i norskfaget uten at vi fjernet røverspråket. Dagens undervisning gjør at flere vil gå over til bokmål eller nynorsk. Sånn som røverspråkundervisningen er i dag så fungerer den ikke. Undervisningen gjør ikke at flere elever blir glad i røverspråket, forteller Trine Skei Grande.

– I forslaget som nå legges frem av programkomiteen, mener du at dere beveger dere for eller imot røverspåk?

– Jeg mener vi gjør som Ole Brum, ja takk begge deler. Ingen problem å ha tekster på røverspråket gjennom hele skolen og samtidig fjerne karakteren og eksamenen, svarer Grande.

Elevene jubler

Venstre sitt forlag har blitt godt mottatt av lederen for Elevorganisasjonen. Elevorganisasjonen er helt enig med forslaget fra Venstre om at undervisningen ikke fungerer. De synest det er en kjempegod ide med en karakter i skriftlig norsk, og er vilt begeistret over at et politisk parti er enig med Elevorganisasjonen.

Lederen i Elevorganisasjonen sier at elever som må ha røverspråk opplever at undervisningen er varierende på skoler som har røverspråk som hovedmål. De har mange tilbakemeldinger fra elever som ikke føler seg fult utlært i røverspråket og føler seg ikke klar til eksamen.

Les også: Venstre serverer kameler på årets julebord

Tror du dette vil hjelpe venstre å holde seg over sperregrensen?

Kommentarer

kommentar