Flytter fra Norge hvis finlandshette blir ulovlig

Han flytter fra Norge eller overlater bankran til andre hvis finlandshette blir ulovlig. Nå tar han et oppgjør med politikerne og sender brev til Stortinget. Tor Rune (48) sier det er jo ikke noe problem for finnene, de ser jo like ut hele gjengen.

Følelsene er til å ta og føle på, sinne, bekymring og tristhet, der Tor Rune diskuterer forbudet med forbryter vennene sine. De er alle i slutten av 40-årene og har en ting felles. De bruker finlandshette. Forbryter gruppen reagerer kraftig på politikernes forslag.

– Mange tror at vi ikke kan identifisere oss når vi går i posten eller banken. Men det er ikke noe problem for oss. Det er liksom det som er hele vitsen. Vi skal jo rane dem.

Vil måtte holde seg hjemme
Fem hoder i aktiv diskusjon. 10 ører lytter ivrig mellom slagene. Håret henger fritt, for de som fremdeles har. Men når journalisten og fotografen tar opp kameraet er finlandshetten raskt på plass igjen. Forbryterbanden mener forbudet vil innskrenke friheten til forbrytere som går med finlandshette i dag.

– Hvis jeg skal kunne gå fritt ute i samfunnet er det viktig for meg har jeg har valgmuligheten til å ta på meg finlandshetten. Med et forbud kan jeg ikke gjøre jobben min lengre. Da flytter jeg fra Norge, sier den av mennene.

– Jeg synest det er grusomt at man skal faktisk stenge ranere inne. Det er ikke noe vi velger selv, men blir tvunget, sier Tor Rune.

– La meg være raner uten å presse meg
En sitter å løser kryssord, en annen spiller Farm Ville på laptoppen, en jakter på Pokemon i stua med en rosa iPhone. I dag er det mellom 100 og 150 ranere som bruker finlandshette i Norge, og flere av dem har god utdanning. Forbryterbanden mener at et forbud mot finlandshette vil gjøre at flere av disse ranerne flytter fra Norge.

– Skjer det, tar jeg med meg familien min og flytter fra Norge til et sted som kan la meg være raner uten å presse meg, sier Tor Rune.

Fysiske og verbale angrep
Å gå med finlandshette i Norge er ikke bare enkelt.

– Vi gjør det med hjertet og i praksis er det lett å gå med, men vi møter voldsomt mye motstand. Senest i dag ble en forkjøla kompis skjelt ut på det groveste på vei til legen. Sånn har vi det alle. Det blir mer og mer fysisk vold, til og med foran barna, sier Tor Rune.

– Når sånt noe skjer, sitter folk bare og ser på som om det skal være greit. Hva slags samfunn lever vi egentlig i?

Utelukkes fra samfunnet
Aps storbypolitiske talsmann synest at dommen fra Strasbourg setter saken i et helt nytt lys.

– De som bruker finlandshette blir eksludert fra samfunnet. De kan ikke gå på jobb, og de kan heller ikke være sammen med andre mennesker på vanlig måte. Vil vi at de flytter fra Norge, sier Aps storbypolitiske talsmann.

Ransforsker Eilertsen forstår hvorfor politikerne mener det er et problem å bruke finlandshette i all offentlighet, som om han selv er i mot et forbud.

– Hvis man velger å bruke finlandshette kan man ikke forvente vanlig og naturlig kommunikasjon med andre mennesker, sier Eilertsen.

Kommentarer

kommentar

Legg igjen en kommentar