Siste: Julenissen skutt ned over Ukraina

Julenissen ble skutt ned av et russisk jagerfly over Ukraina tidlig i dag morges. Det var fremdeles mørkt da et russisk jagerfly av typen Mig-35 skal ha blitt sendt for å avskjære et uidentifisert luftfartøy. Mye tyder på at Russland kan ha forvekslet julenissen med et ukrainsk bombefly.

Julenissen er antatt omkommet, som var ute på prøveflygning i morgentimene, ble skutt ned da han fløy over den opprørerkontrollerte regionen Donetsk i Øst-Ukraina. Reinsdyret Rudolf er foreløpig savnet, sammen med resten av reinsdyrene.

Russiske myndigheter nekter for å ha noe med nedskytningen å gjøre. Det samme gjør de russiskstøttede opprørerne i Donetsk-området. Russland reagerer kraftig på det de mener er fabrikerte bildebevis. 

Et av bildebevisene tatt i fra den russiske cockpiten.

– Dette minner som Skripal-saken, hvor man sier “det er svært sannsynlig” at det er russerne, sier Sergej Lavrov.

Nato mistenker rundt 100 personer for å ha spilt en aktiv rolle under nedskytingen av julenissen, men ha så langt ikke navngitt noen av dem.

– Nedskytningen av julenissen var en global tragedie, og de som står bak må stilles til ansvar. Jeg ber Russland om å godta sitt ansvar, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Russland tror de kan handle ustraffet. Det er nå 1,3 millioner fattige barn som ikke kommer til å få noen julegaver, sier Boris Johnson.

Nato vurderer våpenhjelp til nissens hjelpere etter nedskytningen. NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove støtter ideen. Det kan også være aktuelt med nye sanksjoner mot Russland. Det er allerede foreslått i FN å slutte å kjøpe inn russisk kaviar til kantina i FN.

Les også Donald Trump anerkjenner Norge som hovedstad i Sverige.

Kommentarer

kommentar