Hvem er på 200 lappen

Hvem er på 200 lappen

Hvem er på 200 lappen? Den personen som har vært avbildet på 200 lappen siden 1994 er Kristian Birkeland. Kristian Birkeland var pillemisbruker og døde av en overdose på et hotellrom i Tokyo i 1917 bare 49 år gammel. Det er en av grunnene til at 200 lappen er foretrukket betalingsmiddel hos narkomane.

Men Kristian Birkeland er også kjent for andre ting enn pillemisbruk og hvem er på 200 lappen. Han var den først som klarte å utvinne nitrogen fra luft. Du vet det stoffet som det er mest av i den luften du puster. Det ble foresten grunnlaget for krigsprofitørene i Norsk Hydro.

I 1905 giftet Kristian Birkeland seg med Ida Augusta Charlotte Hammer. I 7 år hold Kristian Birkeland ut før han trakk seg ut. Det var vist nok et ulykkelig ekteskap, som de fleste andre. Ikke bare at han var gift, men Ida Augusta Charlotte Hammer ble etter hvert en tilhenger og utøver av spiritisme. Det er de som driver frem ånder ved hjelp av, i følge Store norske leksikon, bordbanking eller borddans. Eller et gjennomsnitlig norsk julebord som vi andre ville kallet det. Et annet virkemiddel de spirituelle bruker, utenom et norsk gjennomsnitlig julebord, er det berømte ouijabrettet.

Så hvem er på 200 lappen? Kristian Birkeland.

Kommentarer

kommentar