Vil ha bompenger for syklister på Autobahn

Berlin, Tyskland – I et trekk som har opprørt syklister over hele landet, har den tyske regjeringen kunngjort planer om å innføre «Autobahn-toll» for sykler på landets berømte motorveinettverk.

Det kontroversielle forslaget ville kreve at alle syklister betaler bompenger for å bruke Autobahn, og inntektene vil gå til vedlikehold og oppgradering av veiene.

Tilhengere av planen hevder at det er bare rettferdig at syklister betaler sin del, siden de også bruker Autobahn og bidrar til slitasjen på veioverflaten.

Kritikere har imidlertid påpekt at Autobahn ble designet for motoriserte kjøretøyer, og at syklister utgjør lite eller ingen slitasje av veidekke. De har også argumentert for at den foreslåtte avgiften vil være demotiverende for folk å sykle, en sunn og miljøvennlig form for transport.

Mange sykkelgrupper har allerede tatt til orde mot forslaget, og noen truer med å organisere protester og boikotter hvis det blir innført.

«Å kreve at syklister betaler for å bruke Autobahn er rett og slett latterlig,» sa Hans Mueller, en sykkelaktivist fra München. «Det er en offentlig vei, betalt av skattebetalere, og syklister burde kunne bruke den uten å måtte betale en ekstra avgift.»

Den tyske regjeringen har ennå ikke kunngjort når de foreslåtte avgiftene vil tre i kraft, men det forventes å bli et omdiskutert tema i de kommende månedene.

Kommentarer

kommentar