Pelikaner læres opp til slukking av skogbranner

Skien Brannvesen og Norges Brannskole setter norsk brannvern virkelige på kartet med Pelikaner til slukking av skogbranner.

Pelikanen får plass til omtrent 20 liter vann i kjeften. Det er mye vann for en fugl. Store brannbiler kan kjøre rundt med 12000 liter vann på tanken. Det tilsvarer 600 pelikaner, noe som blir regnet som en liten flokk pelikaner. Brannvesenet satser på 1500 pelikaner til slukking av skogbranner. Med 1500 pelikaner vil de være istand til å levere 30000 liter vann på et lite øyeblikk.

For øyeblikket læres pelikanene formasjonsflygning på et hemmelig sted i Skien. Formasjonene som har blitt trent på er v formasjon, diamant formasjon og hvor de bare flyr i en firkant. Dette er de formasjonene som har fungert best.

Hva med stupbombing, har det blitt prøvd? “Stopbombing har ikke blitt prøvd enda. Vi har vært redd for pelikanene skal bli grillet om de kommer for nærme trærne.”, Svarer Gustavson. “Et annet problem med stupbombing er at sentrifugalkreftene vil presse blodet ned fra hjernen og ned i beina på pelikanen. Da er det stor fare for at fuglene rett og slett vil havarere.”, forsatte Gustavson.

Pelikan kan bli det nye store innen brannvern.

Les også: Samsung Note batteri fabrikk brenner

Kommentarer

kommentar