Neste stortingsvalg vil skje via mobil app

Det er nå klart at neste stortingsvalg vil foregå på smarttelefonen. Dette vil være en 100% sikker metode, da telefonene er mer sikre enn at folk skal stå å telle stemmene manuelt. En helt ny app for avstemmingen er allerede utviklet. Det begrenser mulighetene til valgfunksjonerende å påvirke resultatet som ved manuelle valg som vi har hatt hittil.

Koster penger pr. Stemme

Det vil koste 990 kr pr stemme som skjer via Norges nye stemme app. – Det er en liten sum, sier Erna Solberg. Det er for de fleste ikke helt gratis å stemme i dag heller. Da mange vil måtte bruke bil eller offentlig transport for å komme seg til stemmelokalene. Og hvem vil ikke betale noen småpenger for slippe å stå i kø i neste stortingsvalg, spør Erna Solberg.

Tekniske utfordringer

Noen tekniske utfordringer var det med utviklingen av stemme appen. Det var problemer med å begrense antall stemmer pr. Person. Sånn som vi såg under testene var det mulig for folk å stemme flere ganger. Dette problemet løste vi rett og slett på en økonomisk måte.

De med mye penger får flere stemmer

– Vi skal være ærlige med hverandre her. Og ja, det finnes folk som kanskje ikke har råd til å stemme. Og det finnes de som bare vil ha råd til å stemme maks en gang. Hvorfor skal da disse stemmene telle like mye til de som har råd til å stemme et par tusen ganger, spør Erna Solberg. Hvis Rimi Hagen vil stemme like mange ganger som en norsk middels stor by må han få lov til det når han har pengene til det. At arbeiderklassen ikke råd bør ikke gå utover de rike.

Regner med stor valgdeltakelse

Valgdeltakelsen regner vi med blir større en noen gang. I følge våre prognoser regner vi med en ca 25 millioner stemmer ved neste stortingsvalg. Det er en god del mer en ved tidligere valg. I prosenter vil det være en valgdeltakelse på ca 700%, og det er i verdenstoppen i valgdeltakelse. Ikke en gang Nord Korea med 99% valgdeltakelse man måle seg med dette.

Kommentarer

kommentar