Vil forby grilling på østlandet

Folkehelseinstituttet har fremmet forslag om å forby grilling. Det blir i såfall fylkene langs kysten fra Aust-Agder til Østfold forbudet vil gjelde først. Røykskader etter uforsiktig grilling har blitt et økende problem på østlandet de siste årene. I den vestlige delen av landet har det ikke vært på langt nær så mange røykskader etter grilling som på østlandet. Det kan skylles det dårlige været på vestlandet de siste somrene. At det rett og slett har vært lite grilling.

Forurensing
Det viser også igjen på forurensing i Norge. Den er høyere på sommerhalvåret i de berørte fylkene enn ellers i landet. Mye av grillkullet som selges i Norge er importert fra polske og ukrainske produsenter. Land hvor soppmidler som Captan er fremdeles mye brukt i kampen mot gråskimmelsopp på eiketrær. I Norge ble Captan forbudt allerede på 90-taller på grunn av mistanke om at stoffet kunne være kreftfremkallende.

Ny grill fra Weber
Weber har fått med seg problemet med forurensende griller. Andre land rundt om kring som har mye lengre grillsesong enn Norge, har dette vært et større problem enn her hjemme. Weber sier de ønsker at folk skal ha et alternativ til eksplosive gassgriller. Derfor lanserer de nå en helt ny type grill. Weber NCLR-1 blir verdens først atomdrevne grill, som også skal være helt fri for forurensing.

Samarbeid med BWM
Utviklingen av denne nye grillen er et samarbeid med BMW som utviklet atomdrevne motorer til sine biler. Grillen er ment til å drives av Uran 235 som produserer Plutonium 239 som et avfallsprodukt. Avfallsproduktet Plutonium 239 kan leveres inn på nærmeste bensinstasjon og brukes som drivstoff til BMW sin ny N serie. Et Flott samarbeid som stimulerer til økt gjenbruk og resirkulering på tvers av produkter.

Weber lover den nye Weber NCLR-1 grillen skal være klar på markedet før neste grillsesong.

Les mer om samarbeidet til BMW her.

Kommentarer

kommentar

One thought on “Vil forby grilling på østlandet

Comments are closed.