Falske nyheter, slik avslører du dem

Falske nyheter, slik avslører du dem

Falske nyheter, slik avslører du dem. Fem avanserte råd om hvordan du avslører falske nyheter. Ikke gå fem på flere ganger. Nok er nok nå.

1. Pass deg for sensasjonelle overskrifter.

Falske eller fabrikkerte nyheter bruker ofte mye versaler (Hva faen det nå er), utropstegn og sensasjonelle overskrifter. Et eksempel på sensasjonell overskrift fra nyhetene i det siste. Her i fra Dagbladet: “Russland med sylskarp hilsen til USA etter grufulle bombeangrep mot sivile”. Uten tvil en sensasjonell overskrift. Ikke så mye store bokstaver og utropstegn, men veldig sensasjonell. Særlig fordi nyheten var om at USA innrømmet bombing av sivile. Og likevel klarer å lage en sensasjonell overskrift med kritikk av Russland.

2. Mangel på substans er en annen måte å avsløre falske nyheter.

Du må alltid lese hele artikkelen. Mangel på substans er et kjennetegn på falske nyheter. Er det ingen substans er det mest sannsynlig en løgn. Denne artikkelen har haugevis med substans.

3. Bruk Google til å sjekke om det er falske nyheter.

Kommunikasjonsrådgivere anbefaler at du søker på Google for å sjekke om andre skriver om samme sak. Er det mange andre som skriver om det samme er det nok ikke falske nyheter.

4. Bruk de profesjonelle granskerne

Et fantastisk råd, bland de beste i verden faktisk, er å sjekke om artikkelen er blitt undersøkt av profesjonelle faktasjekkere som er betalt av de store mediahusene. Eksempel på faktasjekkere er f.eks factcheck.org, snoopes.com og viraldødaren.

5. Sjekk domenet. Hvem faen eier det?

Mange nettsteder er ikke det de utgir seg for å være. Derfor bør du sjekke nettadressen til nettstedet med linux kommandoen whois, eller en tilsvarende nettjeneste. Hvis vi f.eks sjekker tv2.no så får vi frem Ingebrigt Lunde. Mest sannsynlig en scam.

Det er viktig at vi skiller løgn fra sannhet. Ta deg derfor tid til å sjekke nyhetene. Hvert fall de nyhetene du velger å dele på sosiale media, eller kommunist media. Så lenge sosiale medier heter sosialistisk media kan man ikke stole på de. Vi bør starte med å døpe sosiale medier om til kapitalistiske medier.

Kommentarer

kommentar